Happy New Year!

My friends,

We are approaching the end of a yearly long trip and it’s time to say a couple of words for the coming year. Given that for each of us 2015 was a year of challenges, adventure and different experiences, it would be foolish on my part to define all of them under one roof. But even in this diverse context, we have some joint similarities.

Upon a recent conversation, someone reminded me a few days ago that everyone of us, as human beings, fears. And I completely agree with that reminder.

We all have fear. We fear that we will get into a fight with people for no reason. We fear that we will struggle. We fear that we have not enough money to survive. We fear that we might lose our job. We fear that we will disappoint the ones we love. We fear because we fear.

Given that the level of fear has been soaring at an alarming rate in recent years, 2016 offers an opportunity to push the pendulum on the other side. I hope that this New Year brings a new spirit of calm and peace in our souls. But above all, I hope this New Year gives us the right amount of courage to have less fear.

To have less fear to put aside our personal interests to help someone in trouble. To have less fear to protect those who have greater need than us. To have less fear to talk less and hear more. To have less fear of knowledge or phenomena that we do not understand. To have less fear to say “I do not know.” To have less fear to say “No” to evil. To have less fear to refuse the offer that denigrates or injures our character and moral grounds. To have less fear of state and social pressures to be part of their control. To have less fear to be more generous to those in need. To have less fear to say “Yes” to good. To have less fear to take over a personal and professional challenge. To have less fear to love more your family, friends and comrades. To have less fear to love the same good we want for ourselves for others. To have less fear to give our sincere contribution to society. To have less fear to express our political opinions, freely, as members of a civilized society in the 21st century. Above all, to have less fear to do the right thing in difficult times, despite the fact that our actions may not be recognized as such or will cost us more in the personal and social level.

So, 2016 gives us another opportunity to not violate our moral and human values. And everything depends on our choice. Will we choose good or evil? Will we become slaves of negative values ​​or primitive desires or will we try to rise over yourself? Will we try to build a noble character or that of a villain? The beauty of this life is the fact that we have the option to choose, which means everything is in our hands. As stated by the English poet William Ernest Henley in his Victorian poem “Invictus,” I am the master of my fate; I am the captain of my soul.”

All in all, I feel like I went on for too long and tonight requires joy and gladness. Happy New Year my friends!

_____________________________________________________happy-new-year-images-2016

Miqte e mi,

Po i afrohemi fundit te nje udhetimi nje vjecar dhe eshte koha per te thene nja 2 fjale per vitin qe po vjen. Duke qene se per sejcilin nga ne viti 2015 ishte nje vit me sfida, aventura dhe eksperienca te ndryshme, do te ishte budallallek nga ana ime ti perkufizoja te gjitha nen nje cati. Por, edhe ne kete kontekst te larmishem, ne kemi ca te perbashketa.

Dikush ne bisede e siper me kujtoi para ca ditesh qe cdokush nga ne si qenie njerezore ka frike. Dhe une jam plotesisht dakort me kete.

Te gjithe kemi frike. Kemi frike te mos ngaterrohemi kot me njerez. Kemi frike te mos marrim ndonje klase te veshtire. Kemi frike se nuk kemi mjaftueshem para per te mbijetuar. Kemi frike se mund te humbim vendin e punes. Kemi frike te mos zhgenjejme ata qe duam. Kemi frike sepse kemi frike.

Duke qene qe niveli i frikes duket sikur eshte shtuar me ritme alarmante keto vitet e fundit, viti 2016 ofron nje mundesi per ta shtyre lavjerrezin nga ana tjeter. Uroj qe ky vit i ri te sjelle nje fryme te re qetesie e paqeje ne shpirtrat tane. Por, mbi te gjitha, ky vit i ri te na jape kurajon e duhur per te pasur me pak frike.

Te kemi me pak frike per te lene menjane interesin personal per te ndihmuar dike ne veshtiresi. Te kemi me pak frike per te mbrojtur ata qe kane me teper nevoje se ne. Te kemi me pak frike per te folur me pak e per te degjuar me shume. Te kemi me pak frike nga njohuria apo fenomene qe ne nuk i kuptojme. Te kemi me pak frike te themi “Une nuk e di.” Te kemi me pak frike ti themi “Jo” te keqes. Te kemi me pak frike te refuzojme oferta qe denigrojne e demtojme karakterin dhe bazat tona morale. Te kemi me pak frike nga presionet shteterore e shoqerore per te qene pjese e kontrollit te tyre. Te kemi me pak frike te jemi me teper zemergjere ndaj atyre ne nevoje. Te kemi me pak frike ti themi “Po” te mires. Te kemi me pak frike te marrim persiper nje sfide personale dhe profesionale. Te kemi me pak frike te duan me teper familjen, miqte e shoket. Te kemi me pak frike tua duam te miren dhe te tjereve. Te kemi me pak frike te japim kontributin tone ne shoqeri. Te kemi me pak frike per te shprehur mendimin tone te lire politik si pjesetare te nje shoqerie te civilizuar ne shekullin e 21-te. Mbi te gjitha, te kemi me pak frike per te bere gjene e duhur ne kohe te veshtira, pavaresisht faktit se mbase veprimet tona nuk do te njiheshin sit e tilla apo do te na kushtonin shume ne nivel personal e shoqeror.

Pra, 2016 –ta na jep nje tjeter mundesi per te mos cenuar vlerat tona morale e humane. Dhe cdo gje varet nga zgjedhja jone. Do te zgjedhim te miren apo te keqen? Do te vendosim te jemi rob te vlerave negative e primitive apo do te perpiqemi te jemi mbi veten? Do te perpiqemi te ndertojme nje karakter fisnik apo ate te nje batakciu? E bukura e kesaj jete eshte fakti se ne kemi opsionin te zgjedhim, qe do te thote cdo gje eshte ne duart tona. Sic e thote dhe poeti anglez William Ernest Henley ne poezine e tij viktoriane “Invictus, “Une jam zoteria e fatit tim; Une jam kapiteni i shpirtit tim.”

Me duket se e zgjata shume e po e mbyll se nata e sotme kerkon gezim e hare. Gezuar miqte e mi!